Historie

Granvolden Hotel & Gjæstgiveri, siden 1657

Granavolden

Hotel & Gjæstgiveri

Hadeland og Granavolden Hotel og Gjæstgiveri har en rik historie.

Granavollen i førkristen tid
Hadeland har en høy konsentrasjon av våpengraver fra romersk jernalder, og en teori er at den germanske Hadar-stammen slo seg ned i Vigga-dalføret rundt 180-300 e.Kr. Ifølge Snorre Sturlasson var «Hadarfylki» et mektig kongedømme eller fylke før 800-tallet, og det er grunn til å tro at Granavollen var det viktigste tingstedet her. 

Fra gammelt av har det gått to landeveier fra Oslofjorden over det indre østlandsområdet. Den ene gikk over Gjelleråsen, via Nittedal og Grua. Den andre gikk over Krokskogen via Ringerike og Jevnaker. Ved Granavollen møttes disse to veiene. 

Middelalderen var Søsterkirkenes tid Fra 1150-tallet var Granavollen preget av byggingen av Søsterkirkene, som raskt ble landemerker i regionen. Nikolaikirken, den ene av disse kirkene, var sannsynligvis den mektigste hovedkirken i fylket. Søsterkirkene står i dag som et vitnesbyrd om Granavollens religiøse og kulturelle betydning i middelalderen. Allerede på denne tiden var Granavollen et historisk knutepunkt.

Gjæstgiveriets spede begynnelse i 1657
Det var sikkert mulig å overnatte på Granavollen allerede på 1000-tallet, men vår historie begynner ikke før i 1657.  Da bygget Gregers Jensen en enkel bygning for veifarende. Det ble servert øl og mat i første etasje, og det var sovesal og soverom i andre etasje. Gregers solgte også øl til kirkegjester og andre reisende på kirkebakken. Som gjest kan du fortsatt oppleve Gregersstua. Dette er en av de sju bygningene som utgjør Granavolden Hotel & Gjæstgiveri i dag, og representerer starten på en lang tradisjon for gjestfrihet på Granavollen. 

Vi er stolte av historien vår, og har gjort alt vi kan for at du som gjest skal oppleve at du befinner deg på Norges tredje eldste hotell.

Krigsinnsats sikret bevilling for gjestgiveri på 1700-tallet
Barnebarnet til Gregers Jensen overtok gjestgiveriet etter faren sin (Peder) og drev dette videre. Han het Gregers Granavollen. Fra 1716 til 1738 var han også lensmann i Gran. I 1716 var vi i krig med Sverige. Da Gregers fikk beskjed om at seks hundre svenske dragoner var på vei nordover gjennom Nittedal, samlet han en styrke på 60 mann som møtte svenskene ved Harestua. Gregers og bondeoppbudet hans oppholdt svenskene i flere timer. Dette skulle vise seg å gi de norske styrkene den tiden de trengte, og var avgjørende for seieren ved Norderhov. Som takk for innsatsen fikk Gregers kongelig patent som gjestgiver på Granavollen på livstid for seg og etterkommerne sine. Den 29. juli 1916 ble det satt opp en bauta til ære for Gregers Granavollens innsats under den nordiske krig foran Søsterkirkene. Bautaen er fortsatt et populært historisk landemerke for besøkende.

Utvidelse på 1800-tallet
Etter hvert som tiden gikk, ble gjestgiveriet utvidet. Syver Gaarder kjøpte gjestgiveriet i 1840, som allerede på den tiden var et «tradisjonsrikt etablissement». I rundt 1850 startet Syver Gaarder opp et landhandleri i hovedbygningen. Dette ble en stor suksess og gjorde at bygningsmassen ble utvidet nok en gang. Det var spesielt hovedbygningen i sør som ble påvirket. I dag er disse rommene omgjort til koselige salonger. 

Et populært feriemål på 1900-tallet
I 1919 ble ferieloven vedtatt i Norge, og ga alle arbeidere rett til 12 dagers betalt ferie.  Ferdigstillelsen av Gjøvikbanen i 1902 hadde også stor betydning for Hadeland og Granavolden Gjæstgiveri som feriedestinasjon. Datidens feriegjester ønsket å oppleve landlig idyll og «frisk luft som forbedret helsen». Det særpregede kulturlandskapet på Hadeland ble attraktivt for alle som søkte en kontrast til bylivet. Og kombinasjonen av historiske severdigheter, kulturminner og en rekke rekreasjonsmuligheter som bading, fisking, turer og andre frilufts- og utendørsaktiviteter gjorde gjestgiveriet til et populært reisemål. Granavolden Gjæstgiveri ble beskrevet som “pensjonatet med sunt innlandsklima” på 1920-tallet.  

«Et ideelt sted 340 meter over havet, kun 7 mil fra Oslo. Vakker natur, frisk luft og et ypperlig sted for rekreasjon. Utmerket ski- og aketerreng, mange gode spaserveier sommer og høst. Hyggelig peisestue og salong med piano, radio og flere selskapsspill. Stor vakker have med krokketplass. God og tradisjonsrik mat. Behagelig rom, komfortabel seng og hyggelige gjester.»

Fra politisk arena til kulturarv og turisme
Hotellet vårt har ikke bare vært vitne til norsk historie, men også vært arena for viktige hendelser og beslutninger som har påvirket både regionen og nasjonens utvikling. Først som bygdeting, og i 2019 ble det skrevet et nytt kapittel i norsk historie da vi ble valgt som arena for regjeringsforhandlinger. Gjennom samarbeid med andre aktører i området håper vi å bidra til å holde historien levende og relevant for nye generasjoner.

Historien sitter i veggene
Vi er stolte av historien vår, og har gjort alt vi kan for at du som gjest skal oppleve at du befinner deg på Norges tredje eldste hotell. Selv om vi nå er et moderne og komfortabelt hotell, vil du oppleve mye av den historiske sjarmen og rammen – uansett om du er her for å ha vellykkede kurs- og konferanser, feire romantisk bryllup, ha jubileum eller kose deg med et hyggelig ferieopphold der du får senket skuldrene og slappet av.

Velkommen!


Granavolden

Hotel & Gjæstgiveri

Tiden er din

Nyt ferien hos oss

Ferie & Fritid Les mer Ferie & Fritid Les mer

Granavolden

Hotel & Gjæstgiveri

Dette skjer på Granavolden